сряда, 10 декември 2008 г.

Juno


"Знаех, че хората се влюбват, преди да се възпроизвеждат,
но явно нормалното вече не е на мода".


Какво е да си бременна на 16?!
Какво е да си бременна на 16 в България?!
Какво е да си била бременна на 16, сега да си на 25 и преди няколко дена да си гледала Juno?!

Да си бременна на 16 не е най-прекрасното нещо на света. Факт. Млада си, не си наясно какво ти се случва. Ходиш на училище и в главата ти е завършване на гимназия, евентуално кандидатстване, излизане с приятели, напиване, напушване, шумни купони, липса на спомени и много музика. Живота трябва да се живее до дупка, трябва да се опита от всичко и ти си бременна точно сега. Защото някой не в внимавал. Защото и ти не си внимавала. Защото Да, забременява се от първия път и защото Да, много рядко теста лъже. Не се безпокой, на теб ти се е случило, но на дъщеря ти няма да се случи, защото ти ще й разкажеш всичко с подробности, а и да й се случи ще си до нея във всеки момент, защото тя ще има нужда от теб.

Какво е да си бременна на 16 в България?! Да си бременна на 16 и да живееш в малко еснафско градче в България. Няма по-идилична картинка и нито капчица романтика. Учиш в единствената гимназия на градчето, отличничка си уж, но само в училище, не и в живота. Живота ти се преобръща. Искаш да се самоубиеш, но не като увиеш дъвчащ бонбон около врата си, който да прегризеш, а искаш да скочиш от най-високата сграда. В главата ти само кънти гласа на гинеколога: бременна си моето момиче, много бременна. Родителите ти не реагират точно като тези на Juno. Майка ти припада, а баща ти е най-великият на света. Уравновесено и спокойно ти обяснява, че всичко ще бъде наред. Стига да продължиш с живота си и да учиш.

Какво е да си била бременна на 16, сега да си на 25 преди няколко дена да си гледала Juno?!
Всичко продължава, травмата бива заместена от следващата в живота ти. Обличаш червен суитчер, дънки и кецове, купуваш натурален сок за ром и отиваш да гледаш Juno. Гледаш тази страшно кадърна актриса, която играе страхотно и се смееш, и ти си плаче и отпиваш от рома с натурален сок. Сещаш се за теб на 16, с раздърпаните дрехи, алтернативната музика, тревата и алкохола...

"Знаех, че хората се влюбват, преди да се възпроизвеждат,
но явно нормалното вече не е на мода".

Има уроци, които научаваш за цял живот, има такива, за които се сещаш и си мислиш, че никога не са ти се случили, защото на теб точно това не може да ти се случи, има такива, за които не искаш да се сетиш.
Не е хубаво да си бременна на 16, но се случва. И това не те прави боклук, просто глупава и много невнимателна. Но се преживява, плачеш, страдаш, но продължаваш. После ще дойде миг, когато ще се влюбиш, Той ще те обича и ти него...ще решите, че е дошъл момента да се възпроизвеждате :)
Живота никога не е розов и любовта въобще не е толкова проста, но на 25 е по-различно отколкото на 16.

1 коментар:

Longanlon каза...

Aбе доколкото съм чувал, по-добре е да си бременна на 16 сега, отколкото пореди 30 години, щото тогава са ги пращали в некакви поправителни училища...